Dins del marc de les Jornades “Joan Mascaró i Fornés (1897-1987): Actes per recordar i divulgar la seva obra” celebrades en la Riera del 9 al 23 de juny de 2021, es pot visitar una petita mostra de la biblioteca personal de Joan Mascaró, conservada a la Biblioteca Són Lledó.
Els llibres, exposats en cinc vitrines, ofereixen un recorregut per la vida de l’erudit mallorquí, des de la seva formació a l’Escola de Comerç de Palma, el seu pas per la Universitat de Cambridge, on arribà a ser catedràtic, fins al llegat que la seva obra ha deixat en altres estudiosos del món oriental.
El més destacat, pel seu valor únic, són les nombroses edicions del Bhagavad Gita, els Upanisad i el Dhammapada, principals textos de la religió oriental, en sànscrit, pali i altres llengües que Mascaró va utilitzar per a realitzar les seves pròpies traduccions, on es poden observar nombroses anotacions en el text i als marges. Entre elles, cal destacar la del Bhagavad Gita, que ell mateix rebatejà com l’Estrella d’Orient en el discurs que va pronunciar davant de la reina Juliana d’Holanda. Una traducció molt celebrada en el seu moment, entre molts altres per Rabindranath Tagore.

Així mateix, s’exhibeixen també traduccions d’aquests textos al castellà i al català que altres autors van realitzar servint-se de les de Mascaró. El repàs a la seva obra es completa amb la presència de Lamps of Fire, de la qual s’exposen les galerades prèvies a la impressió definitiva amb algunes correccions fetes pel mateix Mascaró; i The Creation of the Faith, una compilació pòstuma de textos en els quals estava treballant abans de la seva mort, elaborada pel seu deixeble William Radice.
Un altre aspecte a destacar és la seva prolífica amistat i correspondència amb escriptors i intel·lectuals de la seva època, patent en els dos volums de cartes compilats per Gregori Mir (Moll, 1998), i per les diverses obres que li dediquen autors com Joan Francesc March, Salvador de Madariaga, Maria Antònia Salvà, Jorge Guillén i, molt especialment, Francesc de Borja Moll, al qual ajudà a recaptar fons per a poder continuar amb el diccionari, principalment a través dels seus contactes amb la família March.
Finalment, s’exposen alguns treballs de recerca sobre la vida i l’obra de Joan Mascaró, destacant dues tesis doctorals llegides en la Universitat de les Illes Balears i una altra en la Universitat de Londres, així com articles de revistes i altres publicacions.

L’exposició es pot visitar fins al 30 de juny en la plata baixa de l’edifici de la Riera.