L’Arxiu Històric de la UIB rebrà el llegat documental de Francesc Bujosa

En el dia d’ahir, dimarts dia 14 de setembre de 2021, la senyora Beatriu Rosselló, vídua del professor Francesc Bujosa Homar, i la Universitat de les Illes Balears signaren un conveni de donació bibliogràfica i documental. Aquest fet implica que l’Arxiu Històric rebrà un fons documental format per manuscrits i documentació personal tals com com, per exemple, “una nombrosa documentació d’arxiu produïda o recopilada per ell en el desenvolupament de les seves tasques com a professor, investigador i erudit en diverses matèries”. Tot aquest material serà inventariat, catalogat i preservat seguint els estàndards internacionals en matèria arxivística per tal de ser posat a l’abast dels investigadors, seguint la filosofia d’Accés Obert pròpia de l’Arxiu.

El llegat, a més, inclou la biblioteca personal i professional del professor Bujosa formada per uns tres mil exemplar, així com nombrós material hemerogràfic, tot plegat donat “amb la finalitat expressa que la Universitat de les Illes Balears en disposi perquè els estudiosos de la nostra comunitat puguin emprar-la”, tal i com indiquen des del Servei de Comunicació de la Universitat.

Cal recordar que el doctor Bujosa “va ser catedràtic d’Història de la Ciència, del Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica de la Universitat de les Illes Balears. Des de l’any 1973 era professor a la Universitat de València, on es va doctorar en Medicina, i, des del 1983, professor catedràtic d’Història de la Ciència, a la Universitat de Saragossa. Al 1990 va entrar a la Universitat de les Illes Balears, a l’àrea de coneixement d’Història de la Ciència, del Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica de la UIB, i en fou part fins que es jubilà. Era acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears.” 

Assistiren a l’acte “per part de la Universitat de les Illes Balears, el doctor Jaume Carot, Rector; el doctor Víctor Homar, vicerector de Política Científica i Investigació; el senyor Miquel Pastor, cap del servei de Biblioteca i Documentació; el senyor Luís Dias-Santilhano del Servei de Biblioteca i Documentació; el senyor Miquel Amengual, membre de l’Arxiu Històric. També, per part de la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears, el doctor Macià Tomàs, president; el doctor Pere Riutort, acadèmic numerari. Finalment, la senyora Beatriu Rosselló, vídua del senyor Francesc Bujosa Homar.”

Miquel Amengual