Accés als materials de la sessió informativa: https://bloc.biblioteca.uib.es/2025/01/10/sessio-informativa-sobre-sexennis-2024/
Avui, 19 de desembre, s’ha publicat al BOE la convocatòria de sexennis: Resolución de 11 de diciembre de 2024, de la Secretaría General de Universidades, por la que se aprueba la convocatoria de evaluación de la actividad investigadora En pdf: https://www.boe.es/diario_boe/txt.php?id=BOE-A-2024-27007 El termini de presentació de sol·licituds és de dia 13 de gener a 3 de febrer. |
L’ANECA ha fet públics els criteris d’avaluació i el barem per als comitès per a la convocatòria 2024 del Sexenni d’investigació. Podeu consultar el text complet en aquests enllaços: text de la Resolució 2024 enviat al BOE i el barem.
Aquestes són les novetats principals i els requisits previs que heu de tenir en compte a l’hora de preparar la convocatòria:
NOVETATS RESPECTE A LA CONVOCATÒRIA DE 2024
- Tots els camps acceptaran la presentació d’aportacions extraordinàries, amb diferències segons la disciplina.
- S’eliminen les referències a mínims orientatius: en qualsevol camp, es podrà tenir una avaluació positiva amb cinc aportacions que compleixin els criteris.
- No serà obligatori presentar les dues aportacions substitutòries.
- S’estableix un barem únic.
REQUISIT PER A L’AVALUACIÓ DE LES APORTACIONS PRESENTADES
Perquè una aportació sigui avaluada, és obligatori que estigui dipositada en un repositori d’accés obert, sigui institucional, temàtic o generalista. En el cas de la UIB, podeu utilitzar el Repositori Institucional de la UIB per a les publicacions i el CORA.RDR per a les dades d’investigació.
El dipòsit pot realitzar-se en accés obert, restringit o amb embargament, sempre que la gestió dels drets editorials o altres aspectes legals (dades sensibles, secret empresarial, etc.) ho requereixin. En tots els casos, s’ha d’aportar l’evidència d’haver fet el dipòsit mitjançant un identificador persistent (DOI, Handle, etc.) proporcionat pel repositori.
Si l’aportació consisteix en un conjunt de dades, també és necessari que compleixi amb els principis FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, and Reusable).
Podeu consultar com realitzar el dipòsit de documents en el Repositori Institucional de la UIB o el dipòsit de dades en el Repositori CORA.RDR.
CRITERIS GENERALS 2024
- Es podran presentar cinc aportacions principals i dues de substitutòries, encara que s’estableixen algunes casuístiques que justificarien la presentació de menys aportacions.
- Les aportacions que es presentin en un sexenni d’investigació no podran presentar-se en un sexenni de transferència.
- S’amplia per a tots els camps el ventall d’aportacions i de possibles mitjans de difusió, incloent-hi:
- Conjunts de dades: hauran de complir els principis FAIR i, sempre que sigui possible, estar en obert en un repositori [temàtic de confiança o, per a la UIB, el CORA.RDR].
- Metodologies
- Programes d’ordinador: es valorarà que siguin programes distribuïts com a programari lliure.
- Models d’aprenentatge automàtic.
- En el procés d’avaluació de la qualitat s’aplicaran tant mètodes qualitatius com indicadors quantitatius.
- Per a l’avaluació es prendrà com a referència la narrativa aportada pel sol·licitant, que haurà de defensar:
- L’impacte científic de l’aportació, per exemple, a través del nombre de cites rebudes (excloent-ne les autocites), la projecció nacional i internacional, els projectes nacionals o internacionals que han finançat la recerca, el compliment d’estàndards d’ètica i integritat en la recerca, els premis rebuts o les traduccions de l’obra, entre d’altres.
- L’impacte social de l’aportació, per exemple, a través d’aportacions al disseny i implementació de polítiques públiques, solucions a problemes socials, entre d’altres.
- En tots els camps es valoraran positivament els resultats de recerques multidisciplinàries i interdisciplinàries.
- Les aportacions en castellà o altres llengües cooficials, així com en les llengües d’altres països on es va realitzar l’aportació, no es consideraran un demèrit.
- En cas de coautoria o autoria múltiple, s’ha de concretar l’aportació específica amb la taxonomia CREDIT.
- S’haurà d’indicar l’ús d’IA generativa, sempre que afecti el contingut original de l’aportació.
- Totes les aportacions hauran d’estar publicades o registrades en els anys que se sotmeten a avaluació, ja sigui de manera definitiva o acceptades i publicades en nous sistemes de publicació contínua.
Per a qualsevol dubte o aclariment, podeu posar-vos en contacte amb nosaltres per correu: biblioteca.investigacio@uib.cat o per telèfon: 971 17 28 02 | 971 25 98 93