Exposició bibliogràfica del fons Bartomeu Fiol Mora amb motiu del desè aniversari de la seva mort

27 d’octubre – 17 de novembre

En commemoració del desè aniversari de la mort del poeta Bartomeu Fiol Mora s’ha organitzat una exposició bibliogràfica amb la qual es vol donar a conèixer la seva biblioteca personal, així com fer un petit recorregut per la seva trajectòria literària i professional.

Nascut a Palma en 1933, Bartomeu Fiol va compaginar la seva producció literària amb altres activitats, com ara la de llibreter o hoteler. Als anys cinquanta va obrir a Palma les Galeries Gralla, on s’exposaven obres de pintors locals i es podien adquirir llibres i discos de música. La seva faceta com a hoteler, que acabà sent la seva vertadera professió, començà a l’ hotel Formentor, i més tard es va posar al capdavant de cadenes hoteleres com el Bass Horizon o la Compañía Hotelera del Mediterráneo

Va ser un poeta solitari que desenvolupà la seva obra al marge de les tendències estètiques del moment. La seva obra aborda temes tant morals i ètics, com el pas del temps, Déu o la mort; com reflexions sobre la societat balear. Tot això fa que sigui considerada una poesia densa i profunda, sense concessions a la facilitat, però alhora molt original i trencadora.

Publicà les seves primers obres, auto editades, en els anys cinquanta i va continuar escrivint fins al moment de la seva mort en 2011. Entre 1990 i 1992 va ocupar la presidència de l’Obra Cultural Balear, institució cívica i cultural per a la promoció de la llengua i la literatura catalana.

La seva trajectòria poètica fou reconeguda amb diversos premis al llarg de la seva carrera. En 1969 va ser guardonat amb el Premi Ciutat de Palma per Camp Rodó, l’any 2000 va rebre el Premi Crítica Serra d’Or de poesia per Tot jo és una exageració, i el desembre de 2004 guanyà el Premi Carles Riba de poesia per Càbales del call. A títol pòstum també va rebre reconeixements, com la Medalla d’Or de la Universitat de les Illes Balears.

Paral·lelament cultivà altres disciplines artístiques, com el dibuix, el disseny de motius per a l’estampació xilogràfica, o la pintura a l’oli. Igual que la seva poesia, en la seva vesant artística destacà pel seu caire expressionista.

En 2009 lliurà la seva biblioteca personal a l’Ajuntament de Palma, que més tard la va cedir a la Universitat de les Illes Balears. Avui en dia es conserva a la Biblioteca Son Lledó i, composta per més de 4000 volums, és considerada una col·lecció de referència per a l’estudi de la literatura catalana.

Bartomeu Fiol al seu despatx de Galeries Gralla.

L’exposició s’inaugurarà el 27 d’octubre amb una taula redona que tindrà lloc a la Sala de Graus de l’edifici Ramon Llull a les 20 hores, i a la qual intervendràn: Joan Fullana, director de la revista S’Esclop; Guillem Frontera, escriptor; Pere Rosselló Bover, professor de Filologia Catalana de la UIB; Damià Pons, professor de Filologia Catalana de la UIB; Maria Muntaner, editora a Lleonard Muntaner; Francesc Torres, professor de Filosofia de la UIB; Marcos Augusto, director general de Cultura de l’Ajuntament de  Palma; i Víctor Homar, vicerector de Política Científica i Investigació de la UIB.